Σελίδες

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Το παιδικό Φεστιβάλ ¡syroskidz! τον Ιούλιο στη Σύρο

Πανέμορφες παιδικές ζωγραφιές στο ¡syroskidz!

Το ¡syroskidz! επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Σύρο. Πλουσιότερο και σε περισσότερα σημεία της Σύρου: Βάρη, Κίνι, Γαλησσάς, Φοίνικας, Ερμούπολη!
Το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων πραγματοποιείται από το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρόκειται να ταξιδέψει στη Φολέγανδρο και την Κύθνο αρχικά και στη συνέχεια και σε άλλα Κυκλαδονήσια.
Η ομάδα των παιδαγωγών του φεστιβάλ σχεδίασε δράσεις για κάθε μέρα, ενώ φέτος συμμετέχουν περισσότεροι φορείς πολιτισμού που δημιούργησαν δράσεις για τα παιδιά. Όσο για την καθιερωμένη πλέον Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής 4, τα έργα των μικρών καλλιτεχνών θα εκτεθούν στην παραλία της Βάρης.
Φέτος το θέμα είναι «Η φύση της Σύρου» και τα παιδιά καλούνται να συνδυάσουν τεχνικές και υλικά. Επίσης, το φετινό ¡syroskidz! καλεί τα παιδιά σε μια νέα δράση, σχεδιασμένη για να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά τον τόπο στον οποίον μεγαλώνουν. Το Εικονόλεξο είναι μια δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων της Σύρου. Μία από τις συμμετοχές θα μετατραπεί σε ταινία μικρού μήκους από την ομάδα του Animasyros - Διεθνές Φεστιβάλ+Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.
Υπαίθρια έκθεση παιδικής ζωγραφικής στην παραλία της Σύρου

Πρόγραμμα του ¡syroskidz! 2 Σύρος, 27-29/7/2018 Παρασκευή 27/7 Βάρη, 18:00 Πάρτι έναρξης με μουσική, χορό και face painting Κατασκευές με φυσικά υλικά, δώρο για τα παιδιά Εργαστήρια, με το animasyros Εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής 4 «Η φύση της Σύρου» Σάββατο 28/7 Γαλησσάς, 11:00 Παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευές Εργαστήρια, με το animasyros Εικαστικές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά, με το ΔΕΕΔΣ - Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου Φοίνικας, 19:00 Αφήγηση παραμυθιού Παράσταση Καραγκιόζη,από τον Λαογραφικό Όμιλο «Σοφία της Παράδοσης» Κυριακή 29/7 Κίνι, 11:00 Παιχνίδια, δραστηριότητες, κατασκευές Πειράματα με τις επιστήμες Εργαστήρια, με το animasyros Βράβευση εικονόλεξου «Η ζωή μου στη Σύρο» Ερμούπολη, Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, 18:30 Θεματικά εργαστήρια Κατασκευής μικρογραφιών εθνικών ενδυμασιών - κοσμημάτων Κατασκευής παραδοσιακών εθίμων με παράλληλη αναφορά στην ιστορία υπό τύπον παραμυθιού Παραδοσιακά παιχνίδια - επίδειξη και σύνδεση των σημερινών παιχνιδιών με τα παιχνίδια της αρχαιότητας Φτιάχνουμε και εικονογραφούμε το δικό μας παραμύθι Ερμούπολη, Πεζόδρομος Πρωτοπαπαδάκη, 20:30 Παιδική Συναυλία Εικαστικές δράσεις Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής 4 «Η φύση της Σύρου», πίνακες ζωγραφικής Απευθύνεται σε παιδιά 4-14 ετών Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, θα διανεμηθούν οι καμβάδες από το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κτίριο ΟΤΕ, πάροδος Σάκη Καράγιωργα, παραπλεύρως καταστήματος Νικολούζος, από τις 11:00 έως τις 13:00), προσφορά της διοργάνωσης. Οι ζωγραφικοί πίνακες θα παραδοθούν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 κατά τις ίδιες ώρες. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια φυσικά υλικά θέλουν και τα οποία θα συλλέξουν από τη φύση, και να τα συνδυάσουν με μπογιές, παστέλ κτλ. Το όνομα του δημιουργού θα πρέπει να αναγράφεται στο μπροστινό δεξί μέρος του καμβά καθώς και η ηλικία του. Οι πίνακες θα εκτεθούν στην παραλία της Βάρης καθ’ όλη τη διάρκεια του syroskidz και μέχρι τις 25 Αυγούστου 2018. «Η ζωή στο νησί μου», εικονόλεξο Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού. Οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν το παραπάνω project κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, με στόχο τη δημιουργία ενός εικονόλεξου που θα αφορά τη ζωή ενός παιδιού σε ένα νησί. Για τη δημιουργία του, μπορούν να κάνουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως επίσκεψη σε μνημεία, φωτογράφιση τοπίων, αναζήτηση ανθρώπων, εξερεύνηση της φύσης κλπ. Το project θα αναπτυχθεί σε όποια κατεύθυνση θελήσουν τα παιδιά και σε ελεύθερη μορφή. Αντικειμενικός σκοπός είναι να γνωρίσουν με διάφορους τρόπους καλύτερα το νησί τους. Το εικονόλεξο χρειάζεται να έχει συγκεκριμένη έκταση. Όλα τα projects θα παρουσιαστούν την τελευταία μέρα του syroskidz. Το καλύτερο θα βραβευτεί και θα μετατραπεί σε ταινία μικρού μήκους, σε συνεργασία με το animasyros, ενώ θα μπορούσε να προβληθεί πανελλαδικά ως μέσο διαφήμισης του νησιού.

Τα παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις του ¡syroskidz!

Τα παιχνίδια του ¡syroskidz! σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους παιδαγωγούς. Συνδιοργανωτές: Animasyros, Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου, Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Όμιλος Βάρης «Η Φάμπρικα», Καλλιτεχνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά "Ο Άγιος Στέφανος" Με την υποστήριξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Άνω Σύρου, Βάρης, Ερμούπολης, των Τοπικών Κοινοτήτων Γαλησσά και Φοίνικα και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Καλή επιτυχία !!!
Μιχαήλ Ρωμανός