Σελίδες

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Εκδήλωση στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

άποψη των εκθεμάτων
Εγκαίνια των δύο ανακαινισμένων αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου.
Τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. «Το μουσείο στη νέα του μορφή μπορεί να καταστήσει το ρητό “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.

οι δύο Αρχαϊκοί Κούροι εντυπωσιάζουν


στιγμιότυπο από τα εγκαίνια

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του μουσείου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη, διαπιστώνοντας τις σπουδαίες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο.

φωτογραφίες: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

@

«Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρήστος Λάζος, η Αρχιτέκτων ΥΠΠΟΑ Ηρώ Νικολακέα, η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη και ο συνθέτης Φοίβος Βαλάχης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, εκδήλωση  αφιερωμένη στους Ολυμπιόνικους Ύμνους του Πινδάρου και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με τίτλο «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης» 

που συνδιοργάνωσαν η Ηρώ Νικολακέα, ο Ανδρέας Τσολοδήμος, 
το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οργάνωση Πλέον. 


Ιλεάνα Κλοκώνη, Βούλα Ζυγούρη, Βούλα Κοζομπόλη

Οι Ολυμπιόνικοι ύμνοι του Πινδάρου είναι ένα ποιητικό έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδεικνύει το μοναδικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υμνώντας τις νίκες των Oλυμπιονικών ο Πίνδαρος αναφέρεται στην ουσία των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, στην προσπάθεια για αυτοδημιουργία και αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. 
Για πρώτη φορά, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής του υπόστασης, με τη λογική, τη βούληση και τη δύναμή του. 

Αυτές τις αξίες αναδεικνύουν τα δεκατέσσερα ανατρεπτικά κείμενα και η απόδοση των Ύμνων στη νέα ελληνική γλώσσα του αείμνηστου ποιητή Νίκου Σταμάτη στο βιβλίο του «Το υπέρτατο νόημα της δόξας - Οι Ολυμπιακοί αγώνες στο φως της Πινδαρικής ποίησης».

ο Ανδρέας Τσολοδήμος, η Ηρώ Νικολακέα, η πρέσβυς ΥΠΕΞ Ανθούλα Μπαλάνου και ο πολιτιστικός ακόλουθος της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα Φλάβιο Γκόλντμαν

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δωρίστηκε στον πολιτιστικό ακόλουθο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα η έκδοση του βιβλίου προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η έκδοση περιλαμβάνει τους 14 Ολυμπιόνικους ύμνους του ποιητή στην γλώσσα της σύνθεσής τους (αρχαία ελληνικά) με μετάφραση και σχόλια στην πορτογαλική γλώσσα από τον Βραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες Πέτρος Γαλακτόπουλος, Βούλα Κοζομπόλη και Βούλα Ζυγούρηοι οποίοι απήγγειλαν Ύμνους του Πινδάρου υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθίας Στιβανάκη.

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Φοίβος Βαλαχής έπαιξε στο πιάνο συνθέσεις του αφιερωμένες στο πνεύμα της εκδήλωσης και όπου ερμήνευσαν ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρήστος Λάζος και η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη.

καθιστοί οι Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Βούλα Ζυγούρη στο βήμα ο συνθέτης Φοίβος Βαλάχης
Ιλεάνα Κλοκώνη, Ηρώ Νικολακέα

στο πιάνο ο συνθέτης Φοίβος Βαλάχης και οι ερμηνευτές Χρήστος Λάζος και Λαμπρινή Καρυάλη

φωτογραφίες Άρης Ρουπίνας

@

Διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. 


Στέφανος Παϊπέτης, Kατερίνα Παναγοπούλου, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος

Περισσότεροι από 180 Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές υποστηρίζουν πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα. 

Με υπότιτλο: «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το επικείμενο συνέδριο έχει ως αφετηρία τα αποτελέσματα των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η διαφορά με τα προηγηθέντα τέσσερα διεθνή συνέδρια, που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο γενικό αντικείμενο, έγκειται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του και στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο. Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. 


Κατερίνα Παναγοπούλου
Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό. Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ' όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους. Ανοικτή πρόσκληση στο να παρακολουθήσουν το συνέδριο όλοι όσοι θέλουν να μάθουν το γιατί η αρχαιοελληνική γνώση δίνει λύσεις σε προβλήματα του 21ου αιώνα και θεμελιώνει αξίες, απευθύνει ο πρόεδρος και εμπνευστής του, Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης, ο οποίος προτείνει σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του συνεδρίου timelessgreece.org και να δηλώσουν συμμετοχή. Ο ίδιος τονίζει: «Αυτό το συνέδριο αποτελεί επιτακτικό ζητούμενο, σ' αυτή την εποχή του κατακερματισμού των αξιών, γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι η πηγή γνώσης, αξιών και έμπνευσης βρίσκεται στην αρχαιοελληνική σκέψη. Αυτό ευελπιστούμε να γίνει πράξη με την ίδρυση ενός Οργανισμού διεθνούς εμβέλειας που θα μελετάει και θα προβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό σ' όλο τον κόσμο. Καθώς όμως «καιρός εστί των πάντων» και, χάρη σε κάποιους σημαντικούς Έλληνες χορηγούς που μυστηριωδώς εμφανίζονται, όπως συνέβη τώρα και παίρνουν πάνω τους τα πράγματα και μάλιστα σε δύσκολες συγκυρίες, τότε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ένα όνειρο που γίνεται πράξη με την ίδρυση και τη δράση ενός Ιδρύματος Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Ένα όνειρο που θα αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όπως το Ολυμπιακό Φως, η Ολυμπιακή Ιδέα, γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι Φως, είναι Ιδέα», καταλήγει ο Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης.

Διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.Κατερίνα Παναγοπούλου, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
ΕΞΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΙΔΡΥΣΗ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ» 

Νέους ορίζοντες στα διεθνή επιστημονικά fora και όχι μόνον αναμένεται ν' ανοίξει το συγκεκριμένο Διεθνές Συνέδριο. Ο λόγος; Η αναγγελία, κατά την διάρκεια των εργασιών του, ίδρυσης Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία «Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών» από την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου. Το κείμενο της πρωτοβουλίας Ίδρυσης θα υπογραφεί, συμβολικά, από τους προσκεκλημένους ομιλητές Έλληνες και ξένους καθηγητές και τους συνέδρους. Σκοπός του Ιδρύματος θα είναι η συγκέντρωση και αξιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού Πολιτισμού στα πεδία της φιλοσοφίας- επιστήμης -τεχνολογίας και τέχνης και κυρίως η διάδοση των Ελληνικών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας που μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη των λαών σ΄ όλο τον κόσμο. 


φωτογραφίες: Studio Panoulis