Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

H Ολυμπιακή Φλόγα ενώνει τους λαούς - Πηγή έμπνευσης νέων δημιουργών

Ο επιμελητής της έκθεσης Μιχαήλ Ρωμανός, η Ολυμπιονίκης 
Πηγή Δεβετζή ο Γιάννης Τουρούσης και η Ελένη Αντωνιάδου

Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η εικαστική έκθεση για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μέρος της σπονδυλωτής εικαστικής έκθεσης που επιμελείται ο Μιχαήλ Ρωμανός με έμπνευση την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Ρίο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Κωστή Παλαμά, του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο "OLYMPIC FLAME 2016 - INSPIRATION"


Με τον Simone Arnaboldi
Πηγή Δεβετζή, Έλενα Arnaboldi, Ελένη Λοράντου

Η σπονδυλωτή αυτή εικαστική δράση αποτελείται από τρία μέρη (αφή-ταξίδι-προορισμός) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενώ το concept της εκθέσεως εμπνεύστηκε και επιμελείται ο Μιχαήλ Ρωμανός.

Με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην εντυπωσιακή σάλα του κτηρίου

Πηγή Δεβετζή, Μιχαήλ Ρωμανός

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος με την Νίνα Ασπετάκη
δίπλα στα έργα του 

Η εικαστική έκθεση είναι εμπνευσμένη από τα μηνύματα και τις αξίες που μεταλαμπαδεύει κάθε τέσσερα χρόνια η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας από τον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας σε ολόκληρη την οικουμένη. Η καλλιτεχνική αυτή δράση διοργανώθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, τον Απρίλιο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου.

Άποψη της έκθεσης "OLYMPIC FLAME 2016 - INSPIRATION"

Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης, έδωσαν το παρών εκλεκτοί καλεσμένοι, άτομα από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς επίσης και από το λαμπερό χώρο της μόδας.

Γιάννης Τουρούσης, Ελένη Αντωνιάδου, Μιχαήλ Ρωμανός

Θοδωρής Βαρβίας, Μιχαήλ Ρωμανός

Με την Παγώνα Κανέλλου

Stella Von Schoneberg
φωτογραφίες εγκαινίων έκθεσης: Papadakis Press 

@

H Ελλάδα αποχαιρέτησε με υπερηφάνεια και συγκίνηση, την Ολυμπιακή Φλόγα σε μία λαμπρή Τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και 30.000 θεατών που κατευόδωσαν το ύψιστο σύμβολο του Ολυμπισμού στην πορεία της στη Βραζιλία. 

Μετά τη λήξη της Τελετής Παράδοσης ο κορυφαίος καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ηγήθηκε εθελοντικά του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», εισήλθε στο Στάδιο με τη συνοδεία της ορχήστρας Mobile σε μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη και τη Χορωδία Cantabile του δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου, ερμηνεύοντας τραγούδια των κορυφαίων συνθετών μας Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζηδάκη. 

o Σάκης Ρουβάς

ιέρειες

Εντυπωσιακό ήταν το τελετουργικό από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες, που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, ενώ τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Βραζιλίας αλλά και τον Ολυμπιακό Ύμνο τραγούδησε η παιδική Ολυμπιακή χορωδία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. 
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαϊδου ήταν η τελευταία δρομέας και να ανάβει το βωμό εντός του Σταδίου. 


Άρτεμις Ιγνατίου, Κατερίνα Νικολαϊδου

 Η Φλόγα συνεχίζει πλέον το ταξίδι της για το Ρίο ντε Τζανέιρο και την Τελετή Έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, στις 5 Αυγούστου 2016 στο θρυλικό γήπεδο Μαρακανά.

Mιχαήλ Ρωμανός