Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Αναδημοσίευση - O Mιχαήλ Ρωμανός και η δράση του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ίδρυμα Τεχνών Ο γνωστός και διακεκριμένος επιμελητής εκθέσεων και εικαστικός καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός μας αποκαλύπτει τα νέα του σχέδια και μας πληροφορεί για τις πολύ σημαντικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες του, που έχουν αγκαλιαστεί από σπουδαίους Οργανισμούς, Διεθνούς βεληνεκούς...Συνέντευξη

φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Μιχαήλ Ρωμανού

Βρεθήκαμε με τον Μιχαήλ Ρωμανό, σε ένα από τα ωραιότερα Μουσεία των Αθηνών, στο Μουσείο Ακρόπολης και συζητήσαμε για τα μελλοντικά του σχέδια και για την περίφημη σκυταλοδρομία Προσωπικοτήτων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Μιχαήλ Ρωμανός φιλικός και προσιτός άνθρωπος δεν μας κρύβει την αγάπη του για τον Παρθενώνα, τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το Μουσείο με τα αριστουργήματα του...


Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε για την ομάδα που έχει δημιουργήσει στο face book με τίτλο We Love the Parthenon και για την εικαστική έκθεση που έχει αφιερώσει στην πολυπόθητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Μιχαήλ Ρωμανός είναι εικαστικός καλλιτέχνης βραβευμένος από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Έχει επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών, Αθλητισμού, Τουρισμού, καθώς και των Δήμων Αθηναίων και Πειραιώς.- Κύριε Ρωμανέ μέσα από τα έργα σας θίγετε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς και η έκθεση σας είναι αφιερωμένη στο σκοπό αυτό. Πως προέκυψε αυτή η θεματική; Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το ζήτημα; Ποια είναι η αποδοχή του κοινού; 
Μιχαήλ Ρωμανός - Ιππείς, μεικτή τεχνική, 80x120cm

ΜΡ: Το καλοκαίρι του 2012 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε μια μοναδική εικαστική έκθεση με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, όπου και είχα την τύχη και τη χαρά να συμμετάσχω με ένα έργο μου. Η έκθεση αυτή γνώριζα ότι θα γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του σταδίου και καθώς οι επισκέπτες θα ήταν εκατοντάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη, αποφάσισα να θίξω με το έργο μου το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκονται δεσμευμένα στο Βρετανικό Μουσείο. Έτσι λοιπόν παρουσίασα ένα έργο ζωγραφικής εμπνευσμένο από ένα γλυπτό του Δυτικού αετώματος του Παρθενώνα που βρίσκεται παράνομα στην Αγγλία, δηλαδή, τον θεοποιημένο ποταμό της Αθήνας τον Ιλισό, που θαυμάζω πολύ σαν γλυπτό, το οποίο ζωγράφισα ανάμεσα σε ομόκεντρους κύκλους που θύμιζαν στόχους.Ο Μιχαήλ Ρωμανός δίπλα στο έργο του - Μουσείο Καλλιμάρμαρου Σταδίου
Το έργο μου δέσποζε στο κέντρο της αίθουσας και είχε γίνει πόλος έλξης όλων των επισκεπτών που είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν το Μουσείο και τη συγκεκριμένη έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Όλοι γνώριζαν τι ακριβώς παρουσίαζα και όλοι ήταν θετικοί στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά και με ώθησε να ασχοληθώ περισσότερο ενεργά με το δίκαιο αίτημα της Ελληνικής πολιτείας. Μάλιστα το έργο έγινε και προσωπικό γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ, ενώ ο συγκεκριμένος πίνακας βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μαρούσι.
Έτσι άρχισα να δημιουργώ έργα με στόχο την προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος και πολύ γρήγορα μια νέα ενότητα έργων ήταν έτοιμη να παρουσιαστεί με τίτλο: "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα".
Την πρώτη παρουσίαση της πραγματοποίησα το καλοκαίρι του 2014 ενώ η ενότητα συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα έργα. Για να ενθαρρύνω και άλλους φίλους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με το θέμα δημιούργησα μία ομάδα στο face book με τίτλο "We Love the Parthenon" όπου όλοι όσοι αγαπούν τον Παρθενώνα και επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών του στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν μέλη και να αναρτούν φωτογραφίες τους από τις επισκέψεις τους στην Ακρόπολη, τα Μουσεία κλπ. Μέσα από αυτή την υπέροχη δράση προέκυψε η ιδέα της Σκυταλοδρομίας Προσωπικοτήτων - Πρεσβευτής Μηνύματος για την Επιστροφή των Γλυπτών, όπου κάθε χρόνο ένας διακεκριμένος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών θα λαμβάνει τη σκυτάλη και θα χρίζεται Πρεσβευτής Μηνύματος. Η σκυτάλη αποτελεί έργο εικαστικού καλλιτέχνη, ενώ ή όλη εμπνευσμένη πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπή για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών. 


Ταυτόχρονα το προσωπικό μου blog στο διαδίκτυο με τίτλο "Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα" πληροφορεί για ενέργειες σχετικές με το θέμα, αλλά και για δημοσιεύσεις άρθρων μου που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα, που κατά διαστήματα δημοσιεύω.


Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η διοργάνωση μιας έκθεσης φωτογραφίας, με τις υπέροχες φωτογραφίες των μελών της ομάδας. Kαι υπάρχουν πάρα πολλές υπέροχες φωτογραφίες από όλα τα μέλη της ομάδας στο face book καθώς και άλλων καινούργιων μελών που προστίθενται καθημερινά και η δημιουργική κοινότητα όλο και μεγαλώνει. Ίσως μάλιστα στο μέλλον απολαύσουμε το πολυπόθητο όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Θα χρειαστούν όμως πολλές συντονισμένες ενέργειες από την πολιτεία για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αλλά νομίζω δεν επαρκούν και πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό από την Ελληνική πολιτεία. Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις και επιτέλους να γίνει αντιληπτό από τη Βρετανία ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στον Παρθενώνα και πρέπει να επιστραφούν ακέραια σε αυτόν.- Κύριε Ρωμανέ, είστε ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που έχει αφιερώσει τα έργα του και τις εκθέσεις του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αυτό σας τιμάει ιδιαίτερα. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού;

ΜΡ: Η ατομική μου έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 απέσπασε κολακευτικές κριτικές και είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει πλήθος κόσμου, κυρίως άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όπως καταλαβαίνετε. Όμως απολαμβάνω με την ίδια χαρά την κριτική ατόμων που δεν έχουν ιδιαίτερη παιδεία εικαστικών θεμάτων αλλά παρατηρώ ότι τους συναρπάζουν οι συνθέσεις των έργων μου καθώς και το μήνυμα που θίγω μέσα από τη δουλειά μου. Είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με την τέχνη μου για την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων, ως προς το σκοπό αυτό.Τον περασμένο Μάϊο πραγματοποιήθηκε στο Σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση των έργων μου που θίγουν το μήνυμα της επιστροφής και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος γιατί είχε την ευκαιρία πλήθος κόσμου να δει τα έργα μου και γιατί όχι να προβληματιστεί και λιγάκι ... όσον αφορά τα Γλυπτά που βρίσκονται μακριά μας... Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Ο καλλιτέχνης δίπλα σε έργο του
Έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού στο Σταθμό Μετρό Συντάγματος

- Κύριε Ρωμανέ δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ αναφέρουν για την ίδρυση ενός Μουσείου που σκέφτεστε να δημιουργήσετε στεγάζοντας τη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτετε, μιλήστε μας για τα σχέδια σας. 


ΜΡ: Πράγματι η συλλογή έργων τέχνης, που διαθέτω η οποία όσο περνάει ο καιρός όλο και εμπλουτίζετε με νέα υπέροχα έργα τέχνης, νέων κυρίως καλλιτεχνών, οι περισσότεροι από αυτούς είναι φίλοι μου και συνεργάτες σε εκθέσεις που επιμελήθηκα στο παρελθόν και είναι απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και άλλων σπουδαίων εργαστηρίων τέχνης, αποτελεί μία αρκετά ικανοποιητική συλλογή, με πολύ ενδιαφέροντα έργα. Έτσι στα μελλοντικά μου σχέδια έχω τη στέγαση της συλλογής μου, σε ένα χώρο που θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα λειτουργεί ως ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού με την μοντέρνα έννοια της λέξεως Μουσείο.


Η συλλογή μου αποτελείται από έργα τέχνης νέων πολυτάλαντων καλλιτεχνών που θα αποτελέσουν τα αυριανά ονόματα της Ελληνικής τέχνης και τα έργα που έχω στην κατοχή μου προέρχονται κυρίως από δωρεές τους σε εμένα. Το Μουσείο θα παρουσιάζει σε μόνιμη έκθεση τα έργα της συλλογής μου, αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτό, θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν τη δουλειά τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μέσα από περιοδικές εκθέσεις προβολής της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, που το θεωρώ πολύ σπουδαίο.


Μιχαήλ Ρωμανός 
Έτσι θα προσφέρετε η στήριξη των νέων καλλιτεχνών που έχουν ανάγκη να προβάλουν τη δουλειά τους σοβαρά στο κοινό και όχι ερασιτεχνικά. Είδη βρίσκομαι σε συζητήσεις με ανθρώπους που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μου ως προς τη πραγματοποίηση του στόχου αυτού. Επίσης χορηγοί και υποστηρικτές που θα ήθελαν να συνδέσουν το όνομα της εταιρίας τους με το Μουσείο είναι καλοδεχούμενοι στην προσπάθεια και τους ευχαριστώ. Θεωρώ πολύ σημαντικό να προσφέρεις χωρίς να αναζητάς ανταλλάγματα και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι που επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια μου.Είδη στο διαδίκτυο λειτουργεί η εικαστική πλατφόρμα του Μουσείου, όπου έχει αρχίσει να προβάλλει στο ευρύ κοινό επιλεγμένα έργα της συλλογής μου, ως ένα πρώτο βήμα υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών, εντελώς δωρεάν. Όλα τα έργα που προβάλλονται στην εικαστική πλατφόρμα του Μουσείου, αποτελούν επιμελητικές προτάσεις. Μία πρώτη παρουσίαση της συλλογής μου θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αθήνα, σε έκθεση που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με φίλους μου καλλιτέχνες και υποστηρικτές ενώ σχεδιάζεται το εικαστικό ημερολόγιο και το γούρι του Μουσείου που θα διατεθεί σε ειδική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

- Κύριε Ρωμανέ, μιας που μιλήσατε για φιλανθρωπική εκδήλωση, έχετε προσφέρει έργα σας σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως σε τηλε-μαραθώνιους αγάπης και συμπαράστασης σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ενώ από το 2010 συμμετέχετε συνεχώς στην εικαστική ΕΚΠΛΗΞΗ του artAZ που συνεισφέρει στο πρόγραμμα σίτισης των αστέγων, καθώς και στην CREAID της Μαρίνας Βερνίκου.
ΜΡ: Ναι πράγματι, προσπαθώ πάντα όταν με καλούν, να προσφέρω έργα μου και να συνεισφέρω με αυτόν τον τρόπο στον αγώνα των διαφόρων Ιδρυμάτων... 


H Νατάσα Καραμανλή δίπλα σε έργο του Μιχαήλ Ρωμανού στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

O Μιχαήλ Ρωμανός με την Νατάσα Καραμανλή δίπλα σε γλυπτό του Ανδρέα Παπαχρίστου


- Η έκθεση που επιμεληθήκατε φέτος με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα, δημιούργησε αίσθηση και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από άτομα των τεχνών καθώς και από τα ΜΜΕ. Είστε ευχαριστημένος από την αποδοχή του κοινού; 

ΜΡ: Πράγματι, η έκθεση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και τράβηξε την προσοχή των ειδικών αλλά και των ΜΜΕ. Η έκθεση "Olympic Flame 2016" πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μιας εξαιρετικής ομάδας νέων καλλιτεχνών.

"Στεφάνι Ολυμπιονίκη" του Μιχαήλ Ρωμανού στο μαρμάρινο τζάκι
του Ιλίου Μέλαθρον 
Θέλω να συνεργάζομαι κυρίως με νέους ανοιχτόμυαλους καλλιτέχνες, αλλά μου αρέσει να παρουσιάζω δουλειά και παλαιότερων φίλων μου καλλιτεχνών. Η έκθεση παρουσίασε νέα έργα τέχνης από διάφορες μορφές έκφρασης, όπως γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιδωτό, εικαστικές εγκαταστάσεις και βεβαίως ζωγραφική. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς επίσης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν σπονδυλωτή, δηλαδή πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικούς χώρους, με την ίδια θεματική πάντοτε, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. H έκθεση εγκαινιάστηκε την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στην Βραζιλία και πραγματοποιήθηκε στο νεοκλασικό κτίριο Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν η έκθεση συνδιοργανώθηκε με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και για πέντε συνεχή μήνες φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το μουσείο, για να ολοκληρωθεί στο τρίτο σκέλος της στο πανέμορφο κτίριο της Πινακοθήκης Πειραιά, με τη συμμετοχή μίας πολλή αξιόλογης ομάδας καλλιτεχνών αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου παρουσίασε πραγματικά έργα τέχνης, αριστουργήματα. Την έκθεση για την Ολυμπιακή Φλόγα, την εμπνεύστηκα και την υλοποίησα για πρώτη φορά το 2012, όταν άναψε η Φλόγα για τους Αγώνες του Λονδίνου και την πραγματοποίησα τότε στο Μουσείο Γουναρόπουλου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και φέτος μετά από τέσσερα χρόνια είναι η δεύτερη φορά που την διοργάνωσα και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό ...


Άποψη της έκθεσης "Olympic Flame 2012" στο Μουσείο Γουναρόπουλου - επιμέλεια: Μιχαήλ Ρωμανός


τα blog του Μιχαήλ Ρωμανού

ROMANOS Choice
Μιχαήλ Ρωμανός


Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα


..........................................................................................................................
συνδεθείτε στο face book με την ομάδα "We Love the Parthenon"